Om metoden
Hva er Veiledet selvhjelp, og hva skiller metoden fra ren selvhjelp eller tradisjonell behandling?
Hvem er hovedmålgruppen for veiledet selvhjelp?
Relevant forskning
Om metoden
Hva er Veiledet selvhjelp, og hva skiller metoden fra mer rendyrket selvhjelp eller tradisjonell behandling?
MINDRE OPPFØLGING, LIKE EFFEKTIVT
Forskning viser at veiledet selvhjelp, bygget på kognitiv terapi, i mange tilfeller er like effektivt som tradisjonell samtaleterapi.
Metoden fokuserer på ressursene i egeninnsats som ofte er dårlig utnyttet, og gir brukeren en mer fremtredende rolle i egen bedring.
Målet er å øke brukernes engasjement, gi større påvirkningsmulighet, men også mer ansvar i prosessen frem mot tilfriskning.
På denne måten kan ressursene som er tilgjengelig til oppfølging bli brukt på en mer effektiv måte.
Passer veiledet selvhjelp for alle? Må jeg kunne noe på forhånd?
MÅLGRUPPE
Veiledet selvhjelp er en veldokumentert behandlingsmetode for psykiske lidelser og søvnproblemer. Hovedmålet er å gi effektiv behandling til flere, og erstatte deler av tiden fagpersonen ellers ville brukt med egeninnsats fra brukeren.
Det viktigste er å legge til rette for meningsfulle aktiviteter som gjennomføres uten av fagpersonen er tilstede. Det er nettopp dette som er hovedfokus i mestringsverktøy fra Assistert Selvhjelp.
Mens rendyrket selvhjelp er en mindre effektiv behandling for de aller fleste, viser det seg at noe strukturert og kyndig veiledning har stor betydning:
Relevant forskning
Fordeler med Veiledet selvhjelp
HJELP FLERE
Veiledet selvhjelp med nettbaserte mestringsverktøy gir like god effekt som tradisjonell behandling, men utnytter kapasiteten som ligger i brukerens egeninnsats. Redusert behov for oppfølging gir en mer effektiv utnyttelse av kapasiteten som ligger i helsetjenesten.
KUTT VENTELISTENE
Kom raskere i gang med behandling! Umiddelbar oppstart ved henvendelse ivaretar motivasjonen for endring og behandling. Verktøyene er samtidig en god forberedelse til senere oppfølging, slik at de brukes mer effektivt.
EN GOD STRUKTUR
Programmene gir en felles plattform for samarbeid, og er et godt utgangspunkt for redusert variasjon, høyere kvalitet og en gir en nyttig struktur rundt behandlingstilbudet.
EVIDENSBASERT
Programmene er utviklet og kvalitetssikret av psykologer og benytter evidensbaserte metoder, med særlig vekt på kognitiv terapi.